2016. március 17. 22:30 - Csibussz

Jusski - A bagdadi tolvaj

Értékelés: 88,3 %

bagdadi_csapat_mod_kicsi.jpg

Játékidő: 90 perc
Kapacitás: 2-6 fő
Alap ár:
     • 8 000 Ft - 2 fős csapat esetén

     • 12 000 Ft - 3-6 fős csapat esetén
Kedvezménylehetőségek:
     • 9 000 Ft - 3-6 fő részére Hétvégén online foglalás esetén
     • 6 000 Ft - 3-6 fő részére Hétköznap online foglalás esetén

Honlapcím: http://jusski.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/jusski

Már szeptember vége óta halogatjuk ennek a szabadulásnak az időpont-egyeztetését, mert minduntalan közbeszólt valami. Viszont amikor nemrég megláttam, hogy a február elején meghirdetett 50%-os kedvezmény még mindig tart, rohanvást összekaptam legutóbbi csapatom (Kristóf kristof.png, Tojcsi tojcsi.png, Mazsi mazsi.png, Angyal angyal.png), és azonnal elkezdtük az időpontkeresést. A korábban próbált szobájuk, a Szalmalovag felettébb mód elnyerte a tetszésünket, így kíváncsian vártuk a másik, immár 90 perces játékukat, hogy vajon ott mi újat tudnak nekünk mutatni.

Megérkezésünkkor egy szimpatikus úriember fogadott bennünket, útbaigazított újfent a mosdó felé, majd mikor mindenki végzett ügyes-bajos dolgaival, előkészületeivel, elmondta nekünk az alapvető tudnivalókat. Végül bevezetett minket egy videószobába, ahol megnézhettük az egyéb szabályokat, valamint a történetünket egy néhány perces humoros videón.

A herceg felesküdött, hogy börtönbe zár titeket, amiért elloptátok a kincseit. Feladatotok, hogy kijussatok a barlangból, ahová menekülni kényszerültetek, és annyi kincseit gyűjtsetek, amennyivel megválthatjátok életeteket.

Mindezek után bezárta csapatunkat az ominózus barlangba, és a játék kezdetét vette. 52 és fél perccel később nevetve jöttünk ki onnan. Volt rá okunk, nem is kicsi. Játék után maradtunk még egy csöppet beszélgetni, aztán elindult mindenki a maga útján hazafele. Persze szigorúan csak az értékelés után! 

Akkor lássuk is, mire jutottunk!

Játékmester

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

4,5  

4,5   

4,5  

4   

4,5  

Nem először találkoztunk az úriemberrel, ahogy a szabályokat szemléltető videót sem először láttuk. Mindezek ellenére úgy vélem, emberünk másodjára is jó benyomást tett, valamint a videó újfent megnevettetett bennünket. Angyalnak volt egy olyan problémája, hogy a hangulatunkhoz maga a játékmester a jelenlétével nem igazán tudott hozzátenni. Értjük ezt úgy, hogy ha nem lett volna ott, akkor is ugyanolyan jó kedvvel mentünk volna be a barlangba, valamint távoztunk volna a helyről a játék után. Viszont a videót csak dicsérni tudjuk. Nagyon jópofa módja ez a szabályok ismertetésének, nem sértő, a jó irányból közelíti meg a humorosságot. Az olyan vén kecskéknek, mint amilyenek mi vagyunk szabadulások terén, pedig egyenesen felüdítő volt máshogy meghallgatni a tudnivalókat. Ami a segítségadást illeti, sikerült pont belenyúlnunk egy olyan részbe, ahol nagyon nem is tudott volna árnyalni, mindezek ellenére úgy éreztük, minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy mi oldjuk meg magunktól a feladatot.

Flow

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

4,5  

3,5   

3,5  

3,5  

4,5  

A flow élmény általában egy meglehetősen szubjektív dolog, tekintve, hogy azt fejezi ki, ki mennyire élte bele magát a játékba. Itt látszik erősen a pontokon, hogy volt egy eléggé durva megakadásunk a játék közepén, ahol néztük egymást, agyaltunk, próbáltunk rájönni a dolgokra, de nagyon nem akart összejönni. Ez volt az a pont, ahol 15-20 perc álldogálás, ücsörgés, és a Kristóf-Angyal páros jóvoltából fekvés után már úgy éreztük, elkélne egy csöppnyi segítség, mert holnap reggelre se jutunk ki. Tény, ami tény, felejthetetlen élményként élték meg mindketten, hogy fekhettek egy szabadulószobában, de ettől függetlenül a megakadást megéreztük, ki kevésbé, ki jobban.

Story

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

5   

4,5  

5   

4,5  

5   

Kristóf első reakciója az volt, hogy "Koppintás!" Ezt én nem szoktam túl jó szemmel nézni, hiszen léteznek film- vagy könyvadaptációs szobák, melyek remekelnek a maguk módján, és ezt is nyugodt szívvel betudhatná olyannak, ha akarná. Ettől függetlenül tetszett neki a történet, és a szobáról is úgy gondolta, hogy illik a sztorihoz, de kötötte az ebet a karóhoz, hogy márpedig egy egyedi történet sokkal jobban tetszett volna neki.
Nekünk többieknek ezzel a részével egyáltalán nem volt problémánk. A történet teljesen jól megjelent a szobában, célt állított elénk, valamint maga a szoba hangulata is gyönyörűen tükrözte az egészet. A videós megjelenítés már csak hab volt a tortán. 

Nehézség

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

3,5  

4    

4,5  

4   

3,5  

Véleményünk szerint erre a szobára sok az a 90 perc, amit a készítők a játékosoknak hagynak a kijutásra. Ha a középen lévő elakadásunkat egy hangyányival könnyebben vettük volna, könnyen lehet, hogy 30-40 perc alatt kint lettünk volna a jelenlegi 53 helyett. A feladatok száma is kevés 5 emberre, valamint találtunk egy-két olyan feladatot, melyet magunktól, illetve a jól bevált végső-eseti brute-force nélkül nem tudtunk volna megoldani. Ez pedig elég zavaró volt számunkra. 
Ha azt nézzük, hogy egy bevásárlóközpont közepén helyezkedik el, és alapvetően gyerekek számára lehetett tervezve a játék, úgy azt mondom, rendben, legyen 90 perc, mert azért nem mindenki képes mindenre rájönni, viszont feladatokból akkor is elkélne szerintünk még néhány, vagy esetleg egy nagyot lehetne több kisebbre bontani, hogy ne csak 2 ember dolgozzon, míg a többi fekve várja a megoldást.

Feladatok kreativitása

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

4,5  

4,5   

4   

4,5  

5   

A szándékot éreztük, főleg a végén, amikor rákérdeztünk egyre-másra, hogy ezt és ezt mégis hogyan kellett volna megoldanunk. Viszont bár az elképzelés nagyon jó volt, a rá való utalás, hogy azt ők hogyan képzelték, sok helyen vagy hiányos, vagy túl bonyolult lett. Találkoztunk olyan feladattal, ahol mindenünk megvolt hozzá, de a "használati utasításból" se tudtuk kibogarászni, hogy mégis mit kellene csinálnunk, hogy kapjunk abból bármit is. Kristóf fogalmazta meg jópofán az érzéseit ezzel kapcsolatban: "Ők úgy gondolták, hogy mi nem fogjuk eléggé úgy gondolni, hogy túlgondoljuk."
Hogy ne csak a rosszat írjuk, hiszen a pontok nagyon jók, lássuk a pozitív oldalt: hiszen rengeteg történetbe és tematikába tökéletesen passzoló feladattal találkoztunk, és egyik-másik olyan volt, hogy alaposan meg is lepett bennünket. Egy helyen konkrétan csak Kristóf sikolyából tudtuk meg, hogy történt valami, és amikor láttuk, hogy mi, tátva maradt a szánk. Az egyik központi feladat (ahol elakadtunk), bár erős ellenérzéseket keltett bennünk, állítjuk, hogy nagyon jól volt kigondolva, valamint tetszett a társaságnak, hogy újfent bátran mertek az ügyességre is építeni, nem csak a logikára vagy a keresésre.
Végül még annyit jegyeznék meg, hogy a játék vége, az fantasztikus volt! Én olyannal még nem találkoztam, és a hasam fogtam a nevetéstől, amikor kiléptem a csapattal a barlangból. Egyszerűen zseniális! Gratulálunk érte az ötletgazdának!

Látványvilág

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

5   

5    

5   

5   

5   

Azt hiszem, a pontok magukért beszélnek. Ahogy a szalmalovagnál, itt is fantasztikus lett a látvány, annyira, hogy amikor beléptünk, tátott szájjal bámultunk mindent, és egyből átéreztük a hely hangulatát. Angyal jegyezte meg, hogy az első helyiség méretéből kiindulva egyértelmű volt, hogy még tovább fogunk menni (azt hiszem, ezzel túl sok mindent nem árulok el), de egyszerűen nem találta a helyet, hogy hol. A tervezők átjáróelrejtési tehetségét ezzel az egekbe magasztalta, abszolút jogosan. Én is kerestem egy ideig, a megjegyzés után már tudatosan, és én se találtam, pedig az ilyeneket általában egyből kiszúrom. Ezért, és úgy összességében a játék látványvilágáért, elismerésünk! Ritkán találkozunk ennyire igényes és szép szobával.

Összesítve tehát:

csibe.png

kristof.png

tojcsi.png

mazsi.png

angyal.png

27  

26   

26,5 

25,5 

27,5 


Ez, átlagolva és százalékos arányt nézve:

88,3 %


A százalékból is látszik: ez egy nagyon jó szoba. Igaz, találtunk benne kusza dolgokat, találtunk olyat, ami nekünk nem volt egyértelmű, született egy igazán egyedi alternatív megoldásunk is az egyik feladatra, de úgy összességében a játék nagyon jó szájízt hagyott maga után. Fiataloknak abszolút ajánlani tudjuk a fantasztikus látványvilága miatt, valamint a tapasztaltabbaknak is egy nagyon kellemes kikapcsolódás érdekes feladatokkal fűszerezve.

Ha bármi kérdés vagy hozzáfűznivaló akad, kommentben szívesen látjuk!

Köszönjük, hogy végigolvastad, reméljük, meghoztuk a kedved hozzá!

bagdadi_csapat_mod_kicsi.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esc-apes.blog.hu/api/trackback/id/tr818507782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása