2016. augusztus 15. 22:30 - V.!.k.!

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény - Műkincstolvajok

Értékelés: 91,1 %

hegyvidek_mod_kicsi.jpg

Játékidő: 30 perc
Kapacitás: 2-4 fő
Alap ár:
     • 1 300 Ft / fő
Kedvezménylehetőségek:
     • 800 Ft / fő - XII. kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek
Honlapcím: http://www.hegytortenet.hu/gyujtemeny
Facebook oldal: https://www.facebook.com/Hegytortenet

Az egyik nap egy levelet találtunk digitális postaládánkban:

Kedves Esc-Apes csapat!
Egy Budapesten kuriózumnak számító szabaduló szobára hívnánk fel a figyelmüket.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb, egy évig látogatható, első világháborús tematikájú időszaki kiállításához kapcsolódóan kialakítottunk egy szabadulós játékot. Legjobb tudomásom szerint Budapesten ez az első olyan kiállítás, mely a tárlat állandó részeként működő szabaduló szobás játékkal teszi interaktívvá a múzeumi élményt –az országban is csak Sopronból és Mosonmagyaróvárról hallottunk ilyenről.
...
Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, szeretnénk meghívni Önöket a kiállításra és a játék kipróbálására.
...
Üdvözlettel:
Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény

Az ilyen lehetőségeknek nem lehet ellenállni, és két csapatot is összeszedtünk. Az első Rizi rizi.png, Csibe chicken-icon.png és Tojcsi, a második pedig Mazsi mazsi.png, Gábor gabor.png, Gerifield paper-mario-icon48.png és jómagam, Viki viki.png. Bár mi csak másodiknak mentünk be, Csibe bosszús-nevetve mesélte, hogy Tojcsi nem jelent meg. Csibe 5 perccel kezdés előtt felhívta, amivel fel is ébresztette, így Rizivel ketten mentek be. A négyfős csapat pedig csodák csodájára vagy 20 perccel kezdés előtt megérkezett, ellenben bejutni már nem tudtunk, meg kellett várni Csibét és Rizit, hogy végezzenek. Ahogy a lányok kijöttek, minket már be is engedett játékmesterünk, és a folyóügyek elintézése után bele is vetettük magunkat egy műkincsrablásba.

Mielőtt a kritikára térne a kedves olvasó, egy-két személyes megjegyzés álljon itt.

A szobát az escaper.hu készítette.
A Műkincstolvajoknak - ahogy a cikk címéből is látszik - a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet. Azaz a szoba kialakítását illetően sokkal több megkötés vonatkozik rájuk, mint mondjuk egy egyszerű bérlemény esetében, ugyanis az Állam a fenntartó (hogy most pontosabban az Önkormányzat/Kerület/stb. kezén van-e, azt nem tudjuk megmondani), ezért sok olyan egyedi esettel kellett szembe nézniük a kialakítás során, amivel  egy átlagos szobának csak ritkán kell. Mindenesetre derekasan helyt álltak.

És akkor a kritika:

Játékmester

csibe.png

rizi.png

4,5  

5   

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4,5  

5   

5   

5   

Játékmesterünk egy nagyon jó fej és segítőkész úriember volt. Ő maga volt egyben a tárlat vezetője (és összeállítója), nemcsak a játékban, hanem a játékon kívül is. Nagyra értékeltük (ne felejtsük el, hogy a csapat nagy része még mindig informatikusokból áll!), hogy a bemutató nem sikeredett túlságosan hosszúra, sőt kifejezetten informatív volt. Összesen csak két apróbb problémánk akadt: mivel a teremőr szerepét is ő töltötte be, egy apró névtáblát vagy az egyenruhát hiányoltuk, valamint a segítségkérés/-adás is kicsit körülményes volt, ezért legtöbbször sajnos nem értettük pontosan, amit mondott.

Flow

csibe.png

rizi.png

4   

3,5  

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4   

4,5  

4   

4   

Ahogy beléptünk a szobába, azonnal láttuk a rengeteg lehetőséget, mindenben volt potenciál, hogy feladatot tartalmazzon. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy a négy fő sok volt részünkről, ugyanakkor egy kezdő csapatnak simán elkelhet ennyi. Gábor megjegyezte, hogy a hely fizikailag kicsi, őt ez kicsit zavarta, de a többiek ezt nem érzékelték. Mazsit a sok információ rémisztette meg - a sok szöveg könnyedén magára irányítja a figyelmet, ha a csapat elakad, és akit ez kifejezetten zavar, annak nagyon megtörheti a flow élményét. Néhány technikai hiányosság is problémát okozott, de ezek valószínűleg orvosolva lesznek, mivel a Játékmesterünk kikérte a véleményünket, és jelezte, hogy igyekeznek segíteni ezeken.

Story

csibe.png

rizi.png

5   

5   

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4,5  

4,5  

4,5  

5   

Az alaptörténet kifejezetten izgalmasra sikerült, annak ellenére, hogy elsőre nem gondolná az ember. Engem személy szerint végigkísért egy ilyen kalandfilm érzés, például "A nemzet aranya". A sztorit tovább hangsúlyozta a játékmester karaktere, bár ezen, ahogy korábban is említettük, még lehetett volna egy kicsit csiszolni. A szoba a saját elemeit - a tárlatét - használja fel, méghozzá nagyon jól. Mazsi és még sokan mások jeleztük, hogy nem szeretünk annyira múzeumba járni, és az elején a tárlatbemutató hossza már súrolta a befogadóképességünk határát, de közel sem volt vészes. Gábor véleménye szerint lehetne még további tematikus feladatokkal feldobni a szobát, a tárlatot kicsit jobban bevonva.

Nehézség

csibe.png

rizi.png

4   

4   

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4   

4   

4   

4   

Nehézségét tekintve a szoba egy erős közepes. Ketten is ki lehet jutni, nem izzasztja meg a haladókat, de "Kell bele egy icipici gondolkodás." (Csibe). Gerifield szerint "Nagyon jól ki lettek találva a feladatok, hogy hiába vagytok többen, akkor is ugyanolyan idő alatt jöttök ki." A megadott 30 perc jó, kellemesen van idő megoldani a feladatokat. Mazsi fogalmazta meg, hogy mennyire jó, hogy nem ragaszkodtak a 60 perces formátumhoz, csak a 30-hoz, és így minden pont időben volt. Kiemelte:  "Az a jó nehézségű szoba, ahol pont 5 perc marad hátra az időből." Ezt később kicsit módosítottuk a játékidő 5-10%-ára.

Feladatok kreativitása

csibe.png

rizi.png

5   

5   

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4,5  

5   

5   

5   

Mindannyian nagyon értékeltük, hogy bár voltak ismertebb feladatelemek, ezeket egy-egy kis csavarral tálalták, amikkel pont beleillettek a sztoriba és témába. Lehetne jobb, szebb, de belefért a 30 percbe, és pont kitöltötte, példaértékű esete az egyszerű, de nagyszerűnek, illetve, hogy a játékidőt nem szabad feláldozni a kreativitás oltárán, és a szobába erőltetni feladatokat. Nem estek tipikus hibákba, amikre az ember automatikusan gondolna, hogy akkor "a kabát legkisebb zsebének legkisebbikében, egy rejtett zsebben" találunk valami célravezetőt. Egyedül csak Mazsi (co-co-combo breaker) volt szőrösszívű, mert "kreativitáséhségét nehéz kielégíteni". 

Látványvilág

csibe.png

rizi.png

5   

5   

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

4,5  

4,5  

5   

5   

Gábor szerint nem nagy kihívás, hogy egy múzeumban egy múzeum kinézetű szobát hozzanak létre, nála ezért a fél pontos levonás. A szoba nem volt túlzsúfolva, volt bőven mozgásterünk és a feladatok nem rombolják a látványt. Szabadulószobaként és kiállításként is remekel, jellegét nem veszítette el, jól informál. A többi részét tekintve is teljesen jó. "Ha nem tudod, hogy szabadulószobába jössz, akkor teljesen olyan élmény, mintha egy múzeumba jönnél." (Gerifield). Mazsi egy-két korhűbb dolgot hiányolt. Végső konklúzióként vicceskedve megegyeztünk abban, hogy "Lehetne lerobbantabb."

Összesítve tehát:

csibe.png

rizi.png

27,5 

27,5 

mazsi.png

gabor.png

viki.png

paper-mario-icon48.png

26  

27,5 

27,5 

28  


Ez, átlagolva és százalékos arányt nézve:

91,1 %


Múzeumból szabadulószoba - ilyet még nem láttunk. Nagyon pozitív, hogy nem előtudást igényel, hanem tudást ad. Nagyon jó és újszerű kezdeményezés a kultúra fenntartására és a tudás átadására. Látjuk benne a potenciált és a jövőt, már csak azért is, mert ha tárlatonként tudnak ilyen szobát építeni, akkor folyamatosan megújul, kialakítanak egy visszatérő közönséget, akik nem csak szórakozni járnak ide, hanem észrevétlenül tanulni - és a tárlat ezzel már teljesítette is célját. Egyedi a kultúrában és segítheti az új generáció bevonását.

Röviden: a szoba és a tárlat együtt és külön-külön is kitűnően megállják a helyüket, bátran ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ha bármi kérdés vagy hozzáfűznivaló akad, kommentben szívesen látjuk!

Köszönjük, hogy végigolvastad, reméljük, meghoztuk a kedved hozzá!

hegyvidek_mod_kicsi.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esc-apes.blog.hu/api/trackback/id/tr810415382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása