2017. április 04. 22:30 - Csibussz

Szobafogság - Rejtélyek Roxfortban

Értékelés: 56,7 %

szobafogsag_harrypotter_kicsi.jpg

Játékidő: 60 perc
Kapacitás: 2-6 fő
Alap ár:
      • 12 000 Ft - 2-6 fős csapat esetén
Kedvezménylehetőségek:
      • Részletek: http://szobafogsag.hu/arak/
Honlapcím: http://szobafogsag.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/Szobafogsag

Nemrégiben a tudomásunkra jutott, hogy nem csak egy, de egyből két Harry Potter tematikájú játék is megnyitott. Ez nekünk csak jó, mivel imádjuk azt a világot minden apró részletével együtt, és mindegyik alkalommal reménykedünk benne, hogy most majd sikerül valami igazán nagyot alkotni, amit aztán bátran ajánlhatunk más rajongóknak is. Éppen ezért kaptuk magunkat - mivel a szobához ki volt írva, hogy kezdő, közepes, ezért az előző négyesből Gerifieldet kihagyva csak a három rajongó: Vikiviki.png, Sasysasy.png, valamint jómagamcsibe.png - és általános kiadásainkhoz képest magasról tojva az árakra elmentünk, és kipróbáltuk a Szobafogság legújabb kreálmányát.

Mikor odaértünk, egy kedves fiatal lány fogadott bennünket, és szinte azonnal, az időt nem vesztegetve már vezetett is be minket a szobába, majd odabent elmondta a szabályokat, és elindította a videót, ami megismertetett bennünket a történetünkkel, miszerint (a teljesség tökéletes igénye nélkül):

Az egyik horcruxot sikerrel kimentették a jók karmai közül, és a mi feladatunk megtalálni, hogy megsemmisíthessük, és nem mellesleg kiszabadulni a helyről, ahol kutatjuk.

Mindezek után kezdődhetett a keresés, majd 42 perccel később a megtalált horcruxot lóbálva száguldottunk kifelé a helyről, hogy egy kellemes, közel fél órás társalgásba bonyolódjunk játékmesterünkkel.

Lássuk akkor a játék értékelését!

Játékmester

csibe.png

sasy.png

viki.png

4,5  

4,5  

4,5  

A hölgyemény rendkívül kedves és kommunikatív volt, kellő alapossággal vezetett be minket a szabályok tömkelegébe, pontosan akkor segített, amikor szükségünk volt rá, ezenfelül még árnyalni is megpróbált, sikerrel, úgyhogy megközelítőleg mindenre teljesen magunktól jöhettünk rá. Egy picit érződött csupán a tapasztalat hiánya, de ezt nyíltságával, a hozzánk való hozzáállásával, és azzal, ahogy a játék utáni beszélgetésünk alatt kiderült: teljes mértékben tisztában van a játék gyenge pontjaival, egész jól ellensúlyozta.

Flow

csibe.png

sasy.png

viki.png

2   

2   

2   

Ez volt a játék egyik leggyengébb pontja. A feladatok olyan kuszán épültek egymásra, hogy egyszerűen elvesztünk, és sok esetben csak néztünk ki a fejünkből, hogy most akkor mi van...? Sajnos attól függetlenül, hogy egyik kedvenc világunkban lehettünk, nem volt képes magával ragadni bennünket a játék. A kuszaságon kívül hiányzott belőle még valami, ami úgy egy az egyben beszippantott volna mindnyájunkat. Ezen az sem segített, hogy a kevés feladatnál is sok esetben egy kulcsot találtunk egy ládában, és megint kezdetét vehette a kulcsban kulcsban kulcsban kulcs című nóta, ami rendszerint már csak lelomboz minket.

Story

csibe.png

sasy.png

viki.png

2,5  

2,5  

3   

A történetben sajnos megint sok volt az olyan részlet, melybe könnyedén beleköthettünk. Az időbeli elhelyezése nem indokolta annak a horcruxnak a létjogosultságát, melynek keresésére indultunk, és amennyiben a gonoszok tényleg visszaszerezték tőlünk, és nekünk kell megtalálni, az elrejtésének helye sem indokolt. Megint kicsit olyan érzésünk támadt, mintha akartak volna alkotni valami nagyon nagyot, de végül csak valami kuszát sikerült, ám legalább ők próbálkoztak. Érezhető volt, hogy van pár kulcsszó, amit mindenképpen szerettek volna beletenni a történetbe, pár tárgy, amit benn akartak tudni a szobában, mert az átlagembernek ezek egyből eszébe jutnak Harry Potterről, de arra már sajnos nem figyeltek, hogy legyen is értelme az említésüknek. Egy hozzánk hasonlóan nagy rajongó ezer és ezer ponton bele tudna kötni a dologba, de ami a leginkább felelős a pontszámokért, az a hangulat átadása volt. Egyszerűen nem éreztük magunkat a történetben.

Nehézség

csibe.png

sasy.png

viki.png

3   

3,5  

3   

Vagy mi voltunk szétszórtak, vagy a szoba megközelítőleg képes kitölteni a rá szánt időt, ez pozitív. Ezenfelül kevés jó dolgot tudunk felhozni mellette sajnos. Rengeteg kreatívabbnak mondható feladat mellől hiányoztak a rávezetések, így gyakorlatilag sok esetben kaptál a kezedbe valamit, és vagy rájössz, és akkor könnyű, vagy nem, és akkor "buktad". Ezen még lehetne csöppet csiszolni, valamint nem ártana néhány extra Harry Potterhez kötődő feladat sem, mert attól a néhánytól eltekintve nem igazán volt bent olyan, amire ránézve akár csak félig is varázslónak érezhettem volna magam. Vagy esetemben inkább boszorkánynak.

Feladatok kreativitása

csibe.png

sasy.png

viki.png

2   

1   

2,5  

Hááát... A pontok is mutatják, hogy elérkeztünk a második buktatóhoz. Láttuk, igenis láttuk a próbálkozást, és be kell valljuk, volt néhány szemet felcsillantó szösszenet, de összességében túlnyomó részt csak fogtuk a fejünket. Tipikus "jó ötlet, rosszul kivitelezve": nincs az a fantasztikusan jó ötlet, ami megállna önmagában, kell hozzá a körítés, ami beindítja a fantáziát, ami magával ragadja a látogatót, ami nem csak a beleélést segíti, de egyenesen belelök a világba. Ezek sajnos szinte teljesen hiányoztak, talán egy vagy két feladat volt, melynek a megoldása nem szakított ki a fantáziából.
Fentebb már említettük, hogy akadt néhány kulcsból kulcs, amit kifejezetten nem szeretünk, valamint a feladatok maguk talán kreatívak lehettek volna, de sok esetben hiányzott még egy kis ráutalás, hogy mit kellene csinálni, ezért csak kusza, érthetetlen maradt. Az egyik feladatnál pedig ráadásul nem is a pontos eredményt kaptuk, és egy nem épp feltűnő szöveg alapján tudtuk volna csak korrigálni a bakit, mely a szerkezet hibája volt. Ez kicsit zavaró. Vagy oldjuk meg pontosra, vagy cseréljük ki, de ez így valahogy nekünk elvette csöppet a kedvünket.

Látványvilág

csibe.png

sasy.png

viki.png

2,5  

2   

4   

Egész végig azt éreztem, hogy ha kivennénk azt a durván három-négy dolgot, mely Harry Potter világára utal (ezek majdnem egytől-egyig megtalálhatóak a fotónkon...), el tudtuk volna adni egy közönséges nappalinak az egész helyiséget. Annyi de annyi lehetőség volt a helyválasztásban (néhányat még a saját szobámban is megtalálhattak volna a készítők...), és láttuk is (újfent), hogy próbálkoztak, de ez még vajmi kevés ahhoz, hogy ráhúzhassuk a Harry Potter tematikát. Kicsit megint azt éreztem, mint amit Sasy az előző Harry Potteres szobánál annyira frappánsan megfogalmazott: "Azért, mert valamire odaírjuk, hogy sajttorta, az attól még rántott hús lesz".
Viki volt az egyetlen, aki kicsit jobban díjazta, mert ő belelátott még néhány dolgot, neki tetszett az elrendezés, a letisztultság és a tisztaság, mi viszont Sasy-val borzasztóan hiányoltuk a világra jellemző egyéb dolgokat. Ha már Harry Potteres szobát csinálnak, akkor csinálják meg úgy, hogy érezzük, hogy mágikus helyen járunk! Hogy Sasy-t idézzem: “Hogyha egy Harry Potter szobába megyek, akkor érezni akarom magam körül a mágiát, úgy, ahogy Harry érezte magát a Kviddics Világkupán a Weasley-k sátrában. Amikor belépek, fenn a plafonon legyen valami bizgentyű, ami mozog, legyenek nagy paksaméta papírok szétszórva, teleírva varázsigékkel és mágikus történetekkel, mondjuk nyomtassák ki A3-asban a Bogard bárd meséit pölö. A falakon legyen valami: sehol, egyetlen helyen sincs az Azkabant kivéve a Harry Potter világban csupasz fal. A lényeg, hogy egyből ütnie kell a látványnak és nem csak picit simogatnia, hanem úgy odacsapnia, mint egy buszkerék.

Összesítve tehát:

csibe.png

sasy.png

viki.png

16,5 

15,5 

19  


Ez, átlagolva és százalékos arányt nézve:

56,7 %


Hát szabadulók, ezt a szobát sem tudjuk sajnos meleg szívvel ajánlani. A rajongóknak továbbra is csak azt tudjuk tanácsolni, hogy várjanak, és reménykedjenek, mert hisszük, hogy lesz valaki, aki aztán tényleg olyat csinál, amitől az állunk is leesik. Sajnos ez eddig nem jött össze, de a próbálkozást értékeltük. Annyira tudnánk örülni, ha találnánk egy olyan Harry Potter szobát, amin végre azt érezzük, hogy nem a marketing miatt lett csupán Harry Potter a tematika, hanem azért, mert a készítők ugyanannyira bolondulnak a témáért, mint mi. Elhisszük, hogy az eddigi kettő készítői is szeretik a sorozatot, de ez a játékukon sajnos kevésbé látszódik.

Ha bármi kérdés vagy hozzáfűznivaló akad, kommentben szívesen látjuk!

Köszönjük, hogy végigolvastad!

szobafogsag_harrypotter_kicsi.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esc-apes.blog.hu/api/trackback/id/tr2312403343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása