2018. január 13. 14:45 - Csibussz

Társasjátékok

Mint azt észrevehettétek, a piacot kezdik elözönleni hazánkban (is) a szabadulószobás élményeket nyújtó, egyszer használatos társasjátékok. Mi is folyamatosan kapjuk a megkereséseket, hogy vajon érdemes-e egyikbe-másikba befektetni, és sajnos eddig semmit sem tudtunk mondani róluk... eddig. Hála néhány szerencsés eseménynek, lehetőségünk akadt kipróbálni néhányat, és ezt a sorozatot szeretnénk folytatni. Általában két, vagy három fővel játszottuk eddig őket végig, és az a tapasztalatunk, hogy ennél több igazából nem is szükséges, mert nincs annyi feladat egyszerre, amivel 5-7 ember foglalkozni tudna. Kalandvágyó egyéneknek, pároknak, 2-3 fős baráti társaságoknak vagy gyerekes családoknak viszont tökéletes mulatság egy unalmas szombat estére.

A jelenleg több, mint 4 féle játék közül első ránézésre valóban nem könnyű a döntés, hogy melyiket vigye haza az ember. Ezt a választást szeretnénk most megkönnyíteni picit: sorra vesszük a játékokat, és igyekszünk kifejteni, mi mit tapasztaltunk velük kapcsolatban. Ezen az oldalon egy általános leírást olvashattok mindegyik játékfajtáról. Ha bármelyikkel kapcsolatosan lenne kérdés, kommentben szívesen látjuk őket, és válaszolunk is, amint tudunk.

Lássuk is a játékokat! (Az alább szereplő képekre kattintva leugrik az oldal a megfelelő szekcióhoz.)

 

exit-the-game-1_1.jpg manor.jpg escaperoom-vr-logo.png
nlk01-02_anc_slider_x69aadd.png

  


 

exit-the-game-1.jpg

Árkategória: 3500 Ft - 5500 Ft

Amennyiben információim helyesek, ez egy német nyelvterületről érkező társasjáték sorozat, amely jelen pillanatban tíz különböző szabadulós játékkal büszkélkedhet. Ebből a tízből eddig még csak három játék érhető el kis hazánkban.

anett_szabadulos_tarsas_001.jpg anett_szabadulos_tarsas_002.jpg anett_szabadulos_tarsas_003.jpg

 

Ez a sorozat igencsak felkeltette az érdeklődésem azzal, hogy 2017. július 17.-én megkaparintotta magának az "Év Gémerjátéka" díjat, ezzel igencsak keresetté téve szerény személyét. Ez abban is megnyilvánulni látszik, hogy kedvenc közösségi oldalunkon szinte vérre menően versengenek a már használt, eladó példányokért.

Mechanikáját tekintve ez a játék igen egyszerű. Kártyákon kapunk logikai feladványokat, amiket ha megoldott az dscn1199_mod.pngember, a kapott eredményt egy forgatótárcsán a feladathoz tartozó szimbólumhoz tekeri, majd az végeredményként egy számot ad, amit a Megoldás kártyák közül kell kikeresni. Ha ügyesek voltunk, a Megoldás kártyán szerepel, hogy melyik Feladat kártyá(ka)t kell most kivenni a többi közül, hogy folytathassuk küldetésünket. Ennek a technikának és mechanikának köszönhetően a játék elfér kis helyen is, és könnyen szállítható.

Egyetlen nagyobb hátránya van ennek a sorozatnak; úgy tervezték meg, hogy csak nagy erőfeszítések árán lehessen újra játszani. Nem egyszer előkerülhet az olló vagy a filc a játék során, ha az ember nem elég fantáziadús a kerülőutak megtalálásában. Mi igyekeztünk azok lenni, így az irattartó bugyitól kezdve a légmentesen zárható tasakokon át a reprodukáláson keresztül a lamináló fóliáig mindent igyekeztünk bevetni a szent cél érdekében, sikerrel.

Ezt a sorozatot az inkább agymunkát szerető egyéneknek, csapatoknak tudjuk ajánlani. Mivel minden csak kártyákon van, és azokon is főleg csak agymunkát vagy szemfülességet igénylő feladatok, az apró elemek tologatásának élménye itt abszolút hiányzik. Ezért kárpótol bőven a feladatok szellemessége és agyafúrtsága, de ha számotokra a tárgytologatás szükséges egy jó szabadulószobás élményhez, akkor ezt nem tudom sajnos ajánlani.

Összefoglalva:

Pro:
 - Egyszerű mechanika
 - Kis méret -> könnyű szállíthatóság
 - Segítség a dobozban
Kontra:
 - Rongálás -> egyszer használható
 - Mérsékelt szabadulószoba érzet
 - 1 esetben nem árt a német tudás


https://www.kosmos.de/spielware/spiele/exit-das-spiel/

 


 

manor.jpg

Árkategória: 4600 Ft - 6000 Ft

Amennyiben információim helyesek, eme gyöngyszem eredetileg Amerikából pottyant köreinkbe. Jelen pillanatban két játék létezik angol nyelven külhonban (plusz egy előkészületben), amiből hazánkba eddig még csak az egyik jutott el. Remélhetőleg hamarosan követi a többi is.

anett_szabadulos_tarsas_004.jpg


Ez a játék egy erősen történet központú darab. Minden egyes lépésnél egy masszív, minimum három-négy perces olvasás szükséges, hogy a játék végére teljes képet kapjunk történetünkről, de ez nem feltétlen hátrány. Tény, hogy az időt elég alaposan rabolja a folyamatos olvasgatás, viszont nagyban segíti a játékba való beleélést, a történet átélését.

Ami a mechanikáját illeti: borítékokat kell nyitogatni, és a bennük található tárgyakat felhasználni továbbjutásodcsillagvizsgalo.jpg érdekében. Ennek a megoldásnak köszönhetően ez egy sokkalta kézzelfoghatóbb játék, ami sokaknak segítséget jelenthet a feladatok megoldásában. A sok kis apró tárgyat illusztráló kartonlapka itt mankóként szolgál, hogy nem kell elképzelni szinte semmit, fizikai síkon lehet tologatni a tárgyakat, hátha passzolnak valahova. Ez a megoldás is tetszetős számunkra, viszont talán hangyányit zavaróan hathat, hogy rengeteg dolog kerül elő egy idő után, mely össze vissza-hever az ember orra előtt, de úgy vélem korántsem okoz ez akkora gondot, ami már a játék rovására menne. Tény ami tény viszont, elég nagy hely szükséges ennek a játéknak a végigjátszásához. A megoldások ellenőrzésére egy tekerős tárcsa szolgál, ami itt Megoldótárcsa néven fut. Sajnos összesen annyi szerepe van, hogy amennyiben helyes a kód, amit betekertél, jelrendszerével helyesel, konkrét feladata nincs, pusztán önigazolásként funkcionál.

Egyetlenegy dolgot nehezményezek ennek a játéknak a megalkotásában, az pedig a segítségnyújtás. Az kvázi nem része a játéknak, ha elakad az ember, spuri az internetre, ott akad segítség, de az is idő, míg összeszedi az ember. Ezt, véleményem szerint, valahogy megoldhatták volna, hogy a segítség is benne legyen a dobozban.

Összefoglalva:

Pro:
 - Végigvezetett történet
 - Fizikailag tologatható tárgyak
Kontra:
 - Segítség nincs mellékelve
 - Nagy helyigény


http://www.thinkfun.com/escapetheroom/

 


 

escaperoom-vr-logo.png

Árkategória: 12300 Ft - 15000 Ft -> 1 játék ára átlagosan ~3400 Ft

hero-bg.jpg


Egy dobozban négy különböző játék található, tehát aki ezt a társast veszi meg, egyből négy játékkal gazdagodhat. A nehézségi szintjük a doboz oldalán fel van tüntetve, érdemes könnyebbtől a nehezebb felé haladni. 

Ők az elsők, akik tettek bele a játék dobozába időmérő eszközt is. Az általuk Chrono Dekóderként elnevezett elemmel működő gépecske rendelkezik további hasznos funkcionalitásokkal is. Ahogy a neve következtetni engedi, kvázi dekóderként szolgál a játék folyamán fellelhető különböző féle és fajta titkosírások megfejtéséhez. Ezen a téren rendkívül változatos tárházzal szolgál, ami igencsak érdekessé teheti a játékot a titkosítást kedvelők számára.

Ami magát a játékmenetet illeti, borítékok nyitogatásáról és tárgyak tologatásáról szól főleg. Ha úgy gondolja aescape4.jpg játékos, hogy megfejtett egy kódot, a játékhoz mellékelt különböző szimbólumokkal jelölt kulcsok közül a Chrono Dekóderbe kell helyezni azt a négyet, ami a vélt megfejtést kiadja, majd a gép egy hangjelzés kíséretében megerősít, vagy elutasít további gondolkodásra sarkallva. Maguk a kulcsok többféle jelölésrendszert használnak (betűk, római számok, fogak, pontok, formák...). Minden kulcson megtalálható az összes jelrendszer egy eleme, így a játék folyamán nem lehet tudni előre, melyik jelrendszer alapján kell a kulcsokat kiválasztani a megoldáshoz, ami bizonyos szinten garantálja a játék változatosságát.

A feladatelemek úgy vannak kialakítva, hogy lehetséges legyen rongálni őket, ugyanis később, az újrajátszhatóság kedvéért le lehet tölteni, újra lehet nyomtatni a már telefirkált, meghajtott elemeket, így nem fenyeget a spoiler veszélye a további játékosok számára.

Mechanikáját és megalkotását nézve nehéz olyat mondani, ami ellene lenne.

Összefoglalva:

Pro:
 - Újranyomtatható elemek
 - Több játék egyben
 - Mellékelt időmérő
 - Segítség a dobozban
Kontra:
 - Nagy helyigény



https://escaperoomthegame.com/

 


 

 nlk01-02_anc_slider_x69aadd.png

 Árkategória: 8590 Ft - 9990 Ft -> 1 játék ára átlagosan ~ 3100 Ft

kep.jpg


Ennél a játékfajtánál egy dobozban három küldetés található, plusz egy bemelegítő játék, amely segítségével könnyen megismerkedhet a kedves játékos a küldetés menetével. 

A játék teljes mértékben kártya alapú, ami egy ingyenesen letölthető applikációval nyer értelmet. Az app segítségével tudja a játékos ellenőrizni a vélt kódokat, illetve ami gépezet van a játékban (a kártyákon, pl.: generátor), azt az app segítségével lehet "beindítani". A játék az applikáció nélkül NEM játszható. Mindenképpen szükséges hozzá, mert az adja meg a támpontokat, hogy mi után mi jön.

Játékmechanikáját tekintve, bár nem kimondottan változatos, nagyon jól lett felépítve a dolog. Megvannak a unlock.jpgkiinduló kártyák, amikkel kezd a játékos, az azok által ábrázolt tárgyakból kell rájönni a folytatásra. Amint megvan egy vélt kód, azt be kell írni az applikáció megfelelő menüpontjába, és az jelzi, hogy a kód jó, vagy rossz. Amennyiben rossz, 1 vagy 2 perc levonás jár érte. A játék mindig jelzi a kártyákon, mely lapokra nem lesz már szükség, így nem a játékosnak kell ezt is kitalálni.

Pozitívum, hogy elfér kis helyen is, könnyen szállítható, és ami a legfontosabb szempont, nincs szükség rongálásra semmilyen mértékben. A kártyákon csak a szemére van szüksége az embernek, az applikáció meg minden egyéb esetben mankóként funkcionál.

Bár ebből a játékból (is) hiányzik a fizikai síkon értelmezett tárgytologatás, a kártyákon feltüntetett elemek, és azok elnevezése nagyban segítenek az elképzelésben. Néhol eléggé haloványak a kártyamegjelölések, hogy milyen lapokat vehet még ki a játékos, így valóban keresésélményt nyújt egy kártyán szereplő felülnézetből ábrázolt szoba átkutatása. Majd, a talált kártyán is olyan feliratok szerepelnek, mint például "asztal alá ragasztott lap", ami nagyban hozzájárul a szituáció elképzeléséhez.

Egyetlen negatív dolgot tudok felhozni ellene, hogy a segítségkérés csak idővesztés terhe mellett vehető igénybe.

Összefoglalva:

Pro:
 - Egyszerű mechanika
 - Kis méret -> könnyű szállíthatóság
 - Beszédes tárgyleírás
Kontra:
 - Külső eszköz elengedhetetlen (app)


https://www.asmodee.us/en/games/unlock/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esc-apes.blog.hu/api/trackback/id/tr5813571667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása