2015. november 27. 22:30 - Csibussz

Code13 - Napuche

Értékelés: 91,7 %

napuche_csapat_kicsi.jpg

Játékidő: 60 perc
Kapacitás: 2-6 fő
Alap ár:
     • 11 000 Ft - 2-6 fős csapat esetén
Kedvezménylehetőségek:
     • 5 900 Ft - 2 fő esetén
     • 7 700 Ft - Diákkedvezmény
     • 8 900 Ft - H-P 10:00-17:00 között

Honlapcím: http://www.napuche.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/NapucheEscapeRoom

Hirtelenjében két maja tematikájú szoba is nyílt, és mivel rajongok a témáért, eltökélt szándékommá vált, hogy mindkettőt mihamarabb megnézem. Erre nyújtott tökéletes lehetőséget, hogy a Code13 Napuche-ja nyitási akciót hirdetett. Az ár tökéletes volt, már csak a csapat hiányzott. Utóbbival viszont akadt mindenféle probléma, ugyanis a nyitási akció csak november 30-ig volt érvényes, és jó pár csapattagnak a november, vagy a tematika eléggé kritikusnak bizonyult. Végül nagy nehezen találtam magam mellé 2 merész vállalkozót: Sasy-tsasy.png és Twunkottwunk.png, akik hajlandóak voltak velem belevágni egy maja küldetésbe. 

Kicsit korábban érkeztünk a foglalt időpontnál, kint ácsorogtunk még csöppet, majd mikor bementünk az időpontunk előtt körülbelül 10 perccel, szembesültünk a ténnyel, hogy az előttünk lévő csapat még nem végzett. Sebaj, addig letettük a kabátunkat, elfoglaltuk magunkat. Miután nagy nehezen kitaláltak a szobából, "naiv kislányokként" úgy gondoltuk, hogy gyors visszarendezés következik, majd már repülhetünk is be játszani a magunk játékát, de nem így történt. Valamit sikerült elrontaniuk és elkavarniuk az előttünk lévőknek, így megindult a fejvesztett rohangálás és intézkedés, hogy minden tökéletes legyen, mire mi betesszük a lábunkat a helyre. Végül ezt az akadályt is sikerrel vették, és az egyik játékmester, egy úriember elénk állt, hogy akkor felkészültünk-e, kezdhetjük-e a játékot. Igenlő válaszaink után jött a szokásos monológ, hogy mit szabad, mit nem, majd elmondta nekünk a történetünket is, miszerint:

Az 1950-es években kalandorok egy csapata Közép-Amerikában fosztogatott. Fosztogatásaik során számos ősi maja kincs is a birtokukba került, köztük a maja napisten, NAPUCHE aranyszobra is. Tudták, hogy a szobor mágikus erővel rendelkezik, és Mexikóban berendezett titkos bunkerükben azon munkálkodtak, hogy a szobor által felélesszék a napistent és általa képesek legyenek aranyat csinálni. Ám ekkor kitört a mexikói polgárháború, ami miatt mindent hátrahagyva, hirtelen el kellett hagyniuk bázisukat, amely azóta is érintetlen maradt.
A napisten szobrának elrablása után tudósok arra lettek figyelmesek, hogy a nappalok napról-napra rövidülnek, az éjszakák, a sötétség pedig egyre hosszabbra nyúlik. Tudományos magyarázatot nem találtak erre. Ám a maja kultúrát kutató régészeknek napjainkban sikerült megfejteniük egy maja feljegyzést, mely pontosan leírja a fenti történetet.
A maja jóslat alapján sikerült beazonosítani a bunker földrajzi helyét is, ahol a kalandorok a napisten szobrát hagyták. Ám az is szerepel a szövegben, hogy az átok szerint, ha a bunkerbe való belépés után 60 percen belül nem élesztik fel a napistent, a világra örök sötétség borul.

Mindezek után beléphettünk a bunkerbe, és kezdetét vette a visszaszámlálás.

Alaposan kicentiztük az időnket, így 5 perccel a 60 perces keret lejárta előtt sikerült elvégeznünk a szertartást, és megmentenünk a világot; újra süt a napfény kicsiny Földünkre... hála nekünk.

Akkor jöjjön az értékelés!

Játékmester

csibe.png

twunk.png

sasy.png

4,5  

4   

5   

Két játékmesterünk is volt, ugyanis az úriembernek, aki az elején bevezetett minket a történetbe, dolga akadt, így egy hölgyemény figyelte utunkat a kamerák szemein keresztül. Úgy döntöttünk, nem választjuk szét őket, egyben értékeljük inkább a munkájukat.
Csapatunk 2 férfitagjának eltérő véleménye alakult ki a bevezető történettel kapcsolatban. Twunk úgy érezte, az úriember nem igazán éli bele magát a mesélésbe, míg Sasy pont az ellenkezőjéről nyilatkozott, miszerint: "Úgy éreztem magam, mint szerepjátékozás közben egy jó mesélővel." Később a játék alatt, mikor segítségre volt szükségünk, már a hölgyemény adta a tippeket, véleményünk szerint általában jókor, néha picit későn, de azért időben ahhoz, hogy teljesíthessük a küldetésünket.

Flow

csibe.png

twunk.png

sasy.png

4   

5   

4   

Twunk teljesen bele tudta élni magát a játékba, ami nem csoda, hiszen bőven akadt olyan elem, mely teljesen magával ragadott, és néha csak kapkodtuk a fejünket, és kapartuk fel az állunkat a padlóról, hogy ilyen is létezhet. Viszont néhol kicsit kevésnek éreztük a játékon belüli vezetést, kialakult néhányszor olyan érzés, hogy egy feladatot már rég meg kellett volna oldanunk, de még mintha nem is találtunk volna hozzá szinte semmit. Ez eléggé meg tudott akasztani bennünket, de aztán sikerült ezeken a buktatókon is továbblendülnünk, így a játék élvezetes maradt végig.

Story

csibe.png

twunk.png

sasy.png

5   

4,5  

5   

A történet nagyon szép kerek egész volt, alaposan kidolgozott, és mintegy tényleges bevezetőként szolgált a játékhoz, célt támasztott elénk, és élveztük, hogy a történetet mi fejezhetjük be azzal, hogy meg tudjuk-e csinálni a szertartást, vagy sem. Twunk érezte úgy kissé, hogy szeretett volna többet megtudni a kalandorokról, valamint a játékon belül szereplő néhány dologról, de összességében ő is azt mondta, hogy nagyon kreatív volt a történet.

Nehézség

csibe.png

twunk.png

sasy.png

4,5  

5   

4,5  

Vannak apróbb buktatók, ezt el kell ismerni, mondjuk egy részük főleg annak köszönhető, hogy hiányoznak helyekről a továbbjutást segítő utalások, így néhány esetben a leleményességére kell támaszkodnia az embernek. Egy kezdő csapatnak így kifejezetten kihívást jelenthet, de a haladóbb játékosokat is képes lehet megakasztani. A játék legnagyobb pozitívuma egyértelműen a párhuzamosság. Mindig akad két-három olyan feladat, melyeket képes a csapat egyszerre megoldani, több is van, ami kommunikációt igényel, és maguknak a feladatoknak a nehézsége is olyan, hogy ha rájött az ember a nyitjára, teljesen tökéletes.

Feladatok kreativitása

csibe.png

twunk.png

sasy.png

5   

5   

5   

Egyszerűen zseniális. Mint ahogy korábban is írtam, volt, hogy csak néztünk jobbról balra, hogy ez hogy lehetséges, és néha olyan szinten leesett az állunk, hogy néhány másodpercbe tellett, mire magunkhoz tértünk. Rendkívül változatosak a feladatok, nagyon érdekesek a technikai megoldások, fantasztikus az egész összetétele. Egyedül az egyik szerkezettel gyűlt meg Sasy baja, de csak bátorság és erő, és azzal sincs semmi probléma.

Látványvilág

csibe.png

twunk.png

sasy.png

4,5  

4   

4   

Még a játék elején felhívták rá a figyelmünket, hogy a látvány még nincs teljesen készen, de ami addig elkészült, az mind varázslatos volt. Igaz, lehetett volna még berakni kiegészítő látványelemeket, de ami van, kiindulásnak teljesen tökéletes. Egy dolog zavart engem csöppet az elején: a legtöbb szobában "Don't touch!" vagy "Ne nyúlj hozzá!" matricák vannak, ezt itt máshogy oldották meg, de valahogy nekem soknak tűnt. Ahova néztem, rengeteg helyen láttam. Ez a későbbiekben értelmet nyert, de eleinte kicsit zavaró volt. Viszont ettől eltekintve már most szebb a látványvilága néhány akár évek óta működő szobáénál.

Összesítve tehát:

csibe.png

twunk.png

sasy.png

27,5 

27,5 

27,5 


Ez, átlagolva és százalékos arányt nézve:

91,7 %


Csak annyit tudok mondani, hogy VÉGRE! Egy olyan szoba, ahol jelen van néhány azokból a technikai megvalósításokból, melyekre már régóta várok. Néhány dologra rá is kérdeztünk, hogy hogyan csinálták meg, és volt, hogy szóhoz sem jutottunk a döbbenettől.
A honlapjukon ugyan 6 főt jelöltek maximális létszámként, viszont mi azt mondanánk, hogy tapasztaltabbak közül 3, kezdőbbek közül 4-5 fő legfeljebb az ideális a feladatok mennyiségéből kiindulva. Mi hárman voltunk, és most végre azt éreztük, hogy mindenki szinte végig tudott mivel foglalkozni.
Ez a szoba minket elvarázsolt, mindenkinek csak ajánlani tudom, abszolút megéri, maradandó élményt okoz!

Ha bármi kérdés vagy hozzáfűznivaló akad, kommentben szívesen látjuk!

Köszönjük, hogy végigolvastad, reméljük, meghoztuk a kedved hozzá!

napuche_csapat_kicsi.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esc-apes.blog.hu/api/trackback/id/tr898205732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása